Door Lancom 19 april 2019

Yubikey, nét zo traditioneel als uw huissleutel

Uiteraard maakt u reeds gebruik van een persoonlijk wachtwoord om de toegang tot uw device mogelijk te maken. Echter geven wachtwoorden aantoonbaar geen optimale zekerheid. Wie zegt dat de persoon die inlogt ook daadwerkelijk u zelf bent. Gelukkig kunt u tegenwoordig extra veiligheid inbouwen door met een zgn. “twee factor authenticatie” te werken. En geloof ons: dit is zeker gezien de vele meldingen van gehackte systemen en andere ellende geen overbodige luxe.

YubiKey is een goedkope hardwarematige “twee factor authenticatie” sleutel die eruitziet als een kleine USB-stick. De Yubikey stelt u in staat om uw computer of laptop eenvoudig te beveiligen en alleen voor u persoonlijk toegankelijk te maken.

Een “twee factor authenticatie” is een combinatie van iets wat alleen u weet: een gebruikersnaam en wachtwoord en iets wat u hebt: de YubiKey. Een cybercrimineel die de ene factor onderschept, kan dan nog altijd niet inloggen, omdat men ook altijd de andere factor nodig heeft.

Met een dergelijke Yubikey krijgt u toegang tot uw device in slechts enkele seconden. De YubiKey steekt u in een USB-poort en plaatst de cursor in het invoerveld. Een simpele druk op de YubiKey verstuurt automatisch de identiteit van de gebruiker in combinatie met een toegangscode voor eenmalig gebruik. Zo eenvoudig is het en er is ook geen kans op fouten wanneer een lang en ingewikkeld wachtwoord moet worden ingetypt. De YubiKey wordt als USB toetsenbord gezien en werkt het vanaf elk systeem (Windows, Linux, Mac, Internet Explorer, Firefox, etc.), zonder dat er speciale software nodig is.

De Yubikey is makkelijk om te wisselen tussen computers en zeer gebruiksvriendelijk. Hij past in uw broekzak, portefeuille of aan uw sleutelbos. Kortom, het is een zeer betaalbaar apparaatje, batterij vrij met gratis open source software en eenvoudig te installeren.
Lancom adviseert u graag over uw persoonlijke cyberveiligheid en alles wat daarmee te maken heeft. Beter vooraf installeren dan achteraf herstellen ……………